ATT VÅGA

Jag satt i ett vardagsrum med mina absolut närmsta vänner och det nya året skulle firas och skålas in. Det stod glittrande cider tillsammans med äppeldrinkar och sprakande sugrör på bordet. Alla bar sin senaste klänning och var fixade topp till tå med en final touch i form av våra mest skimrande leenden. Klockan slog tolv och vi höjde våra glas i jubel. Den där känslan infann sig i mitt hjärta, den där känslan som får en att känna sig nyförälskad just för att man i det ögonblicket inser hur jävla bra vänner man har. Trots att jag älskade den känslan i mitt hjärta, och inte minst när den orsakades av en helt annan förälskelse – att vara kär, så var det lite motsatsen som utgjorde mitt nyårslöfte detta nyår. Jag lovade mig själv att inte bli kär, just för att jag det gångna året fått smaka på den där känslan av ett brustet hjärta.

Jag stängde på sätt av mitt hjärta för nya förälskelser och kärlekar under det kommande året. Det var nog inte just då helt medvetet. Jag har alltid varit kär i kärleken och allt vad det innebär och skulle aldrig undgå det helt. Men när jag väl började känna något blev jag livrädd och mitt undermedvetna satte upp en vägg för känslorna och jag tog ett steg tillbaka. Jag ska ju inte bli kär. Ni som fått hjärtat krossat vet hur rädd man är för att det ska upprepas och känner säkert igen er på något plan.

Nyåret därpå stod jag med samma gäng tjejer i slottsbacken för att fira in det nya året under Uppsalas vackraste fyverkeriprydda natthimmel. När klockan slog tolv och hela världen färgades av skimrande, glittrande färger av den sprakande himlen infann den där känslan i mig igen och jag minns hur jag kollade smset som jag redan innan läst. Det var ett gott nytt år sms som fick det att pirra lite extra i magen och jag bestämde mig för vad årets nyårslöfte skulle bli – låta mig själv våga bli kär igen, våga öppna mig för kärlek.

Det var precis vad jag gjorde när jag någon månad senare tackade ja till en dejt med killen vars gott nytt år sms jag läst. Jag var tveksam och rädd. Rädd för att det kanske aldrig skulle funka (man har ju hört tredje gången gillt men femte gången gillt..?) och jag skulle få mitt hjärta krossat. Men jag lät mig övertalas och åkte in till Stockholm den kvällen. När jag åkte hem efteråt kunde jag inte sluta le. Den här dejten hade varit ett stort steg för mig och allt kändes så bra.

Tillsammans med att vårkänslorna blommade upp blommade något helt annat ut inom mig och jag låt det hända. Två år senare än sist. Det var så här förälskelse kändes på riktigt alltså? Det var inget jämfört med förr, det här var mer riktigt och jag vågade hoppas på något. Och hur kunde jag hoppas på annat när killen i fråga kunde vara den finaste som fanns.

Drygt ett halvår efter nyår tog det bra dock slut och hade jag ett brustet hjärta förr vet jag inte vad jag hade nu. Det här var ett brustet hjärta och ondare än någonsin gjorde det. Jag som äntligen låtit mig själv våga. Våga bli kär. Och jag var kär. För första gången var jag nog kär på riktigt. Hur skulle jag någonsin våga bli kär igen? Hur skulle jag någonsin våga öppna mig för kärlek igen när det alltid slutar med ett brustet hjärta, stort som litet.

Ett halvår senare satt jag runt ett köksbord, dukat med god mat och en vinbox, tillsammans med mina nu tre bästa vänner och kan bara le sådär igen. Jag tänkte på hur mycket som ändras, hur mycket som händer under några års tid. Jag tänker också att det här kommer ändras. Jag kommer hitta någon, bli kär och allt kommer sluta bra. Ett lyckligt slut. Sarah kommer hitta sin drömprins (han som finns beskriven på en två a4 sidor läng lista, men det är en helt annan sak!). Det är klart han finns. Men, en viktigt grej jag förstod där på nyårskvällen var att jag måste våga låta allt bara hända. Liksom förlita sig på tiden lite, inte gå och vänta, hoppas och haka upp sig på saker. Jag lovade mig själv att våga släppa och faktiskt våga lämna över till ödet, kan man säga!

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>